Vårgenomgång på mitt sätt

April är en farlig månad för bina eftersom bina lätt kan dö av svält om man inte är uppmärksam.
Foderbristen kan uppkomma eftersom det nu går åt mycket energi i bisamhället. Dels därför att drottningen nu börjar lägga mycket ägg och ynglen kräver både en högre temperatur (34-35 grader) i en större del av kupan och mer mat åt fler yngel.
I naturen finns det ännu inte så mycket pollen och nektar så bina måste ta av foderförrådet.
När det är minst 12 grader varmt och vindstilla är det dags att göra en vårgenomgång.
Det du vill kontrollera är:
• Finns det foder så det räcker
• Finns det en äggläggande drottning
• Kontrollera att stackmyror inte plundrar samhället
Så här gör jag, utan att göra anspråk på att det är det enda rätta:
Först tittar jag på trafiken vid flustret. Vad kommer bina hem med? Ser jag pollen tycker jag det är ett gott tecken – det borde finnas en äggläggande drottning. Bina tar ju hem pollen som mat åt larverna. Kommer de inte hem med pollen är det en varningssignal – jag måste kontrollera att det finns ägg från en drottning i samhället när jag öppnar det.
Mina bin övervintras på två lådor lågnormal, så jag börjar med den översta lådan och tar av taket och tittar ned. Snabbt lägger jag handen på täckplasten ovanför de mittersta ramarna. Känns det varmt? Då är det sannolikt att det finns yngel i samhället.
Jag tittar i kakgatorna mellan ramarna och försöker komma ihåg hur många ramar med bin det verkar vara.
Sedan lyfter jag försiktigt av täckplasten och ger bina några rökpuffar.
Flyger bina upp och flyger runt ansiktet betraktar jag dem som ilskna. Drar de sig ned efter röken betraktar jag dem som snälla.
Försiktigt lossa jag den näst bakersta ramen och lyfter upp den sakta.
Jag memorerar vad den innehåller.
Sedan ställer jag den åt sidan så jag har mer utrymme när jag lyfter upp den bakersta ramen. Jag memorera vad den innehåller och sätter tillbaks den. Sedan fortsätter jag lugnt och metodiskt mot framkant av lådan, ram för ram och försöker komma ihåg vad som var i dem.
När jag är klar med den översta lådan sätter jag tillbaks den ram jag ställt undan längts fram och bräcker sedan försiktigt av lådan så jag med en vridande rörelse kan lyfta av lådan utan att ramar i den under lådan följer med. Jag kollar snabbt hur många ramar som verkar ha bin innan jag ger dem lite rök. Innan jag glömmer det skriver jag upp i skötselkortet hur många ramar med bin jag sett totalt i båda lådorna.
Sedan går jag igenom den undre lådan på samma sätt som den övre.
När jag är klar skriver jag in allt jag observerat i skötselkortet.
Ibland händer det att en ytterram är möglig. Då noterar jag det så jag kan byta ut den vid nästa genomgång.
Hittar jag inte minst en hel ram med foder gör jag snarast något av följande:
• Sätter in en ram som förvarats under vintern med honung i
• Tar en ram från ett samhälle som har mycket mat
• Blandar ihop socker och vatten så det får konsistens av en snöboll och lägger det uppe på ramarna i översta lådan som en ”pannkaka”.
Ett annat syfte med genomgången är att förvissa sig om att det finns en äggläggande drottning. Har jag sett henne och enstaka ägg i celler är jag nöjd. Ser jag bara celler med flera ägg i, eller ägg som sitter på kanten av cellerna och hittar jag bara täckta celler som är toppiga är risken stor att det inte finns någon drottning eller att hon inte fungerar som hon ska. Det blir ju bara drönare om arbetsbina lägger ägg, och jag har fått ett samhälle med puckelyngel. Eftersom det inte går att få tag på någon ny äggläggande drottning så här års brukar jag slå ut bin framför en annan kupa och de får försöka komma in där om de kan.
Försöker man slå ihop samhället med ett annat med kan man ge sig den på att det finns en drottning som inte fungerar men som lyckas ha ihjäl drottningen i det fungerade samhället och man står med samma problem igen. Så jag slår inte ihop ett samhälle med puckelyngel med ett annat.
Jag är också på min vakt mot stackmyror (de som bygger myrstackar), ser jag sådana gå in i kupan är det fara å färde. De kan röva ut ett bisamhälle på några dagar så här års. Det finns olika metoder att lösa problemet:
• Myrr eller dylikt kring kuporna
• Flytta bisamhället
• Lägg två lager med bygglast på bibänken så det sticker ut ca 1 dm. Myrorna har svårt att klättra över båda lagren om de inte kan klättra upp på grässtrån eller annat.
• Burkar med olika oljor eller vatten i så att bina inte kan klättra upp.
Som vanligt, välj det du tycker passar bäst. Det viktiga är ju att bina klarar sig, eller hur?
Senare på säsongen klarar bina av att försvara sig mot myrorna. Det är nu när bisamhället är relativt svagt, men myrorna är många och glupska som det är farligt.
Om det fortfarande ligger döda bin och skräp på botten kan jag rengöra den också, men oftast har bina redan gjort det själva. Har de inte gjort det noterar jag det i skötselkortet. Den drottningen vill jag inte avla på.
Gör vårkontrollen så snabbt som möjligt. Det kostar mycket arbete och energi att få upp temperaturen igen. Risken finns också att du inbjuder till röveri från de andra samhällena, om samhället är öppet för länge.
I övrigt är det bara att förbereda sig för maj då skattlådor skall sättas på. Det kanske också blir dags att göra avläggare i maj. Funderar du på att odla drottningar är det också dags att vidta förberedelser.
Se till att du är förbered för dessa saker, det är inget kul att göra dem i panik. Du behöver lådor, ramar med vax och kanske botten och tak.